Algemene informatie over de tuinen

De tuin- en landschapscultuur is sinds eeuwen in het Gooi bedreven. De 17de-eeuwse buitenplaatsen van ’s-Graveland getuigen daarvan, en laten nog tal van sporen zien van de strakke oorspronkelijke aanleg. In de negentiende eeuw werd deze versoepeld door de Engelse landschapsstijl, in deze streek geïntroduceerd door de bekende tuinarchitect J.D. Zocher Jr.

Landgoederen en buitenplaatsen

In de rest van het Gooi zijn landgoederen en buitenplaatsen pas later ontstaan, vooral in de negentiende eeuw. Dat kon gebeuren, omdat toen de verdeling van de gemeenschappelijke heide plaatsvond. Het waren de rijken uit die tijd, die grote terreinen wisten te verwerven die zij inrichtten als landgoed, waar bosbouw werd bedreven maar die ook voor het vermaak van hun families dienden.
Toen in de twintigste eeuw forensen het Gooi ontdekten begon er een ontwikkeling waarin uitgestrekte villawijken met daarbij vaak royale tuinen ontstonden. En wie die vorm van buitenleven financieel te boven ging wist soms een stuk grond als volkstuin te bemachtigen. Ook dat is een vorm van tuincultuur, die werd beoefend wegens het genot van het buiten zijn, maar ook voor het kweken van groente en fruit voor eigen gebruik. Het tuinieren was een geliefde bezigheid en men nam er de tijd voor!.
De zeven tuinen waar deze folder de aandacht op wil vestigen, hebben een verschillend karakter. Toch hebben ze één ding gemeen: ze worden in stand gehouden door liefhebbers, vaak vrijwilligers, ook al worden ze soms commercieel beheerd of zijn ze van gemeente, stichting of vereniging. Iedere tuin heeft iets aparts.

Laat je bij Land en Boschzicht voorlichten over biologische groenteteelt. In de siertuin van Gooilust vind je een stukje historisch erfgoed in de bomentuin. Bekijk in het Pinetum Blijdesteijn de grootste collectie coniferen ter wereld. De Bijenschans in het Corversbos is dan wel geen tuin, maar herbergt wel de bijen die nuttig zijn voor de bevruchting van heel wat plantensoorten, bijvoorbeeld de kruiden in de nabijgelegen Costerustuin. Op Jagtlust krijg je een indruk van de vroegere kascultuur, en in de moestuin van Hilverbeek.