Hilverbeek

De ommuurde tuin van landgoed Hilverbeek is  uit zijn slaap gewekt. Deze prachtig gelegen, besloten tuin stamt  al uit de vroege 17e eeuw. Net als op de andere tuinen van de `s Gravelandse landgoederen werd hier  groente en fruit gekweekt voor de bewoners en personeel van het landgoed. Hoe mooier de tuin, en hoe exotischer de vruchten die aan tafel werden geserveerd, hoe groter de status van de landgoed-eigenaar.

Hilverbeek

Tevens werd de tuin door het besloten karakter  en inrichting vaak gezien als een afspiegeling van het paradijs.  De zogeheten”slangenmuur”aan de zuidzijde van de tuin zorgde voor extra warmte-opslag, waardoor het mogelijk werd perziken en abrikozen te telen, en in de kas en bakken werden met behulp van broei-mest zelfs ananassen geteeld…

De tuin is vermoedelijk tot 1940 in gebruik geweest, daarna volgde een periode van verval. Een geluk is dat de prachtige slangenmuur is behouden , evenals de taxushaag aan de noordzijde. De verregaande verwaarlozing deed pijn bij de tuinders van het nabijgelegen biologisch-dynamisch bedrijf “Land en Boschzigt”. Samen met Natuurmonumenten, een groep vrijwilligers, en geinspireerd door het boek”the lost gardens of Helligan”  begint een nieuwe fase in het bestaan van deze tuin.  En wel als wijngaard..

Door het kweken van nieuwe druivenrassen, die door hun hoge schimmelresistentie tegen ons vochtige klimaat bestand zijn, is het nu mogelijk de wijnbouw weer ter hand te nemen. Op Hilverbeek groeit het ras`”Solaris”, met een zeer hoge weerstand tegen meeldauw en een hoog suikergehalte waar een mooie witte wijn van gemaakt wordt.

Gefaseerd worden er tegen de slangenmuur weer tafeldruiven en ander fruit aangeplant, en ook is de zoektocht naar een passende kas gestart. Zo wordt deze mooie tuin langzaam weer  een paradijs. Als de poort open staat wordt er gewerkt en kunt u rustig binnen lopen. De wijnen zijn vanaf 2011 verkrijgbaar in de winkel van tuinderij”Land en Boschzigt”.

Voor groepsexcursies, sponsorschap, of het aanmelden als vrijwilliger kunt u contact opnemen via wijnboer@kpnmail.nl.