Siertuin Gooilust

Zodra de poort van de siertuin Gooilust achter u sluit, bent u opgenomen in een andere wereld. Slingerpaden nemen u mee langs uitheemse bomen en struiken, naar open grasvelden en vijvers. Strakke buxushaagjes tonen u de historische moestuin en geurige rozenperken. Bijeen verlaten zoemend hun kast, elders zingt een merel zijn lied. De rust is overweldigend.

Hoe sierlijk is Gooilust

Gooilust is een prachtige plek, een landhuis uit 1780 met buitenplaats aangelegd in Barokstijl. Een mooie rododendronvallei, een sterrenbos en een dubbele beukenlaan. De vorige excentrieke eigenaar, Frans Blaauw, hield van exotisch. Daarom liepen hier zo’n 100 jaar geleden ook kraanvogels, ibissen en flamingo’s. Wandelaars zagen tot hun verbazing ook gnoes en bizons rondstappen. Verder plantte deze wereldreiziger zeer zeldzame boomsoorten uit onder meer Azië en ontwierp een exotische bomentuin in de siertuin van Gooilust.

Herstel en behoud.

Halverwege de 20ste eeuw werd de sier- en moestuin aangevuld met honderden bomen en struiken. Vereniging Natuurmonumenten, sinds 1934 beheerder van Gooilust, richt zich op herstel en behoud van deze verzameling van internationaal belang. Hoogstam- en leifruitrassen, wilde en oude rozensoorten en een kruidentuin versterken sinds enkele jaren het historische karakter. Daarnaast wordt nu een deel van de tuin ingericht als blauwe tuin. Een groep ervaren vrijwilligers helpt Natuurmonumenten met het onderhoud van de tuin.

Openingtijden siertuin geopend van 1 maart tot 1 december op dinsdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur
Contactgegevens beheerkantoor Natuurmonumenten tel. 035-6951840